Blog

Leiderschap
Artikel

Leiderschap

Moslima’s in leidende posities: niet verantwoorden maar investeren

De eerste leiderschapstraining van landelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa stond in het teken van de gebeurtenissen in Parijs. Tijdens het weekend van 10 en 11 januari kwamen 13 vrouwen uit heel Nederland bijeen in Amsterdam om workshops te volgen op het gebied van vrouwelijk leiderschap, personal branding, strategieontwikkeling, netwerken en meer. Er bleek een grote behoefte aan trainingen voor vrouwelijk leiderschap, zeker in tijden van radicalisatie en extremisme met alle negatieve beeldvorming van dien zoals na de recente aanslagen in Parijs.

Niet lijden maar leiden

In december informeerde Al Nisa via social media haar volgers over de leiderschapstraining die mede mogelijk is gemaakt door een stimuleringsprijs van Women Inc. en Cordaid. Binnen 1 week waren er bijna 50 aanmeldingen. Hierop zijn 13 vrouwen geselecteerd die in het weekend van 10 en 11 januari de leiderschapstraining* hebben gevolgd van onder andere Fatima Elatik, Charles Ruffalo, Erwin van Lambaart en Chris Giebels. De achtergrond van deze vrouwen is zeer divers: ondernemers, politica, juristen, religiewetenschappers en beleidsmedewerkers. Vanwege de timing van het leiderschapstrainingweekend kwamen de gebeurtenissen in Parijs uitgebreid aan de orde. Hoe word je een leider in een samenleving die soms angstig naar je kijkt? Moet je je verantwoorden voor een aanslag in Parijs?

Niet verantwoorden maar investeren en onderdeel zijn van de oplossing is de conclusie. In dat kader zijn deze trainingen niet alleen zeer noodzakelijk vanwege de grote behoefte aan maatwerktrainingen op het terrein van leiderschap voor Nederlandse moslimvrouwen, maar ook om te reflecteren over hun rol als moeder, dochter, zuster en vrouw in een samenleving die haar problemen kent. Er is een huidig gebrek aan vrouwelijke rolmodellen voor moslima’s. Zij zijn voorbeelden voor hun achterban, islamitisch vrouwelijk leiderschap is nodig.

leiderschap

Geef een reactie