Blog

Persbericht Daisy Khan op het jubileum van Al Nisa
Persbericht

Persbericht Daisy Khan op het jubileum van Al Nisa

Al Nisa – PERSBERICHT

Amsterdam, 18 september 2017

De Nederlandse Moslimvrouwenorganisatie, Al Nisa, viert haar 35 jarig jubileum op 22 september in Amsterdam.  Ter gelegenheid van deze viering komt de Amerikaanse moslim feministe Daisy Khan spreken.

Al Nisa is sinds de oprichting, in 1982, actief op het gebied van verstrekken van informatie over de islam. Eén van de uitgangspunten hierbij is het stimuleren van (moslim)vrouwen om zich te verdiepen in de Islam, in de positie van vrouwen in de Islam en in de positie van moslimvrouwen in de Nederlandse samenleving. De afgelopen jaren heeft Al Nisa verscheidene succesvolle campagnes gelanceerd, gericht op bewustwording, verbinding tussen groepen en zelfbewustzijn van de (moslim) vrouw. Voorbeelden hiervan zijn de ‘Postzegelcampagne’ uit 2013 en de postercampagne ‘Echt Nederlands’ uit 2015.

Daisy Khan is geboren in de staat Jammu en Kasjmir in India. Op 16-jarige leeftijd vertrok Khan, met de steun van haar ouders alleen naar de Verenigde Staten.

In 2009 lanceerde Daisy Khan samen met haar man imam Faisal Abdul Rauf het plan voor een islamitisch gemeenschapscentrum niet ver verwijderd van het voormalig WTC in New York. Dit leidde tot een Nationaal debat over religieuze vrijheid. Momenteel is Daisy Khan directeur van WISE, Women’s Islamic Initiative in Spirituality and Equality.

WISE is opgericht als wereldwijd programma, sociaal netwerk en beweging voor sociale rechtvaardigheid. De organisatie wordt geleid door moslimvrouwen over de hele wereld.

In haar lezingen en boeken komt Daisy Khan op voor vrouwenrechten en voor gelijkheid van mannen en vrouwen in landen waar overwegend moslims wonen. Zij neemt veelvuldig stelling tegen Islamofobie in de Verenigde Staten. In een interview met de krant Trouw in 2011 vertelt Khan dat zij gelooft dat interreligieuze dialoog een bijdrage levert aan de strijd tegen groeiend fundamentalisme en religieus geweld op de wereld. In haar eigen land is zij een graag geziene gast bij Amerikaanse talkshows.

Tijdens het jubileum van Al Nisa zal Daisy Khan spreken over de positie van Amerikaanse Moslimvrouwen en over de Internationale WISE UP Campagne dat een tegengeluid biedt aan extremisme van bijvoorbeeld IS.

Noot voor de redactie: voor interview verzoeken en meer informatie kunt u contact opnemen met Al Nisa 06- 26 23 29 88 info@alnisa.nl

Geef een reactie